Pirogski
Pirogen, den ultimata frysmaten. Lätt men lite pillig att göra, liten att ha o frysen och god att äta. Kan ätas kall och varm och är lätt att variera med olika fyllningar.
Normalt så har man inte potatis, men min deg gör jag såhär:
ca 20 st
250 g kokt, pressad potatis
3½ dl vetemjöl
1½ tsk salt
100 g margarin
Blanda samman allt till en deg, ev med lite mer mjöl. Vill man göra en annan deg så kan man göra det, men ajg gillar den här. I de flesta recept ska man kavla ut en stor ruta, klicka ut fyllning och sen skära dem. Men jag är lite annorlunda här med så istället formar jag bollar av smeten och kavlar ut dem var för sig till en rund deg. Klicka i fyllning på halva, vik ihop och lägg på en plåt.
Pensla med uppvispat ägg och in i ugnen, 226 grader i 10 min.
Fyllningar som jag gjorde idag:
Köttfärs, vitlök och gul lök
Spenat och kallrökt lax
Bara fantasin sätter gränser!
Snabbt och lätt
Krämig Löksoppa:
Hittade en gul lök och lite purjolök i grönsakslådan, hakade upp och fräste mjuk i lite smör. Hade en liten matsked vetemjöl över och hällde på en skvätt vatten och en halv buljongtärning, lät koka lite. Vispgrädden låg nära döden så i med en skvätt av det och kryddade med lite salt, peppar och torkad timjan. Smaka av och när det är lagom, servere med en bit bröd och en ostskiva på. Gratinera för att lyxa till det lite.
Seriös dag!
Köttfärs för 29.95 blev idag till köttbullar och chili con carne och förpassades till frysen.
Till kvällsmat blev det Flygande Jakob
En kycklingfilé/person delas i bitar och steks, krydda lite. Lägg i en ugnsfastform med banan och över det vispad grädde blandat med chilisås. In i ugnen och garnera med lite stekta baconbitar. Servera med klyftpotatis eller ris.
Till efterrätt blev det Kladdmuffins med en klick vispgrädde. Avnjutes med kaffe och True Blood (serien, inte drycken...) Pluspoäng för den som tyder anteckningarna!
Årets tävlingsdebut är avklarad!
Berra anmäldes till ett lopp på Kalmar, mest för att det är en trevlig bana och efter lite påtryckningar ;P såg dåligt ut på pappret med 80 meters tillägg men han fick nys på de där framme och tuffade ifatt med spetsade öron och hann upp på tredjeplatsen innan målgången. Riktigt fin har han blivit, travsäker som bara den och galopphästen i honom har nog tagit semester!
Nu väntar mer lopp för Berra och snart har montéryttaren sin licens så då blir det lite montéstarter också! Har spanat in lite noll-lopp så det blir tävlingsdebut för unghästarna också!
Och eftersom min personlige fotograf hade ett arbete att sköta så blev det inga bilder... Eller jo, det finns tre mobilbilder men på dem ser jag drogad och Berra sur ut så de kommer inte visas offentligt...
Födelsedag
Ikväll var det årets tredje och sista (?) födelsedagsfirande för mig. Det blev:
Kyckling med ajvartäcke
Ta en kycklingfilé per person och dela om du vill. Stek till lite så det får lite yta. Lägg i en ugnsfast form.
Gör en röra på ajvar relish, creme fraishe, fetaost, vitlök och persilja. Jag tunnade ut med lite grädde och vatten också för att få den mer såsig. Ta mängd efter behag och antal personer, smaka av och är det gott så häll över kycklingen (eller kassler eller fisk eller vad man vill) och in i ugnen i en 175 grader i kanske 10 minuter.
Servera med ris eller pressad potatis.
Artiklar och annat!
Har haft en sjukligt effektiv dag... nästan...
Började lite långsamt med föreläsning på universitetet mellan 10 och 15, sådär halvinspirerande. Sen blev det en härlig långtur med Berra, lite utrustningsändringar till årets första start på söndag, som funkade mycket bra. Nu är jag pepp! Sen blev det en lite kortare tur med ett par av unghästarna. Efter att ha utfodrat oss själva fick vi hämta lite hästfoder också till de stackars små svältfödda liven.
Bara för att göra detta till ett riktigt hästigt inlägg så rekomenderar jag er att bläddra igenom smålandsposten och i sportdelen hittar ni en trevlig artikeln om ponnytrav och om våran licenskurs på Östanåkra. Lite bilder och trevlig läsning att muntra upp kvällen med!
I ugnen just nu...
Står det potatis som väntar på att få bli färdig och kompleteras med lite lax!
Laxpytt:
´Skala och dela potatis i lagom stora bitar, kanske en 2-3 st per person, beroende på storlek och hunger. Kör på med lite olja och salt och in i ugnen på en 175-200 grader, det beror på hur tålmodig du är. Under tiden som du väntar på potatisen hackar du upp lite zucchini, salta. Ta ca 1 fryst laxbit, dom där som är portionsförpackade, per person, dela i bitar och stek i lite smör eller olja så det får fin yta. Stek till zucchinin också.
När potatisen nästan är färdig, lägg i lax, zucchini och lök/purjolök i ugnsformen och kör en stund till. Lägg på lite kryddor också, salt, peppar och lite vad man vill.
Romsås
Blanda creme fraiche och röd rom. Smaksätt med lite salt, peppar, citron och kanske piffa till det med något grönt, persilja eller kanske gräslök. Servera till laxpytten.
Äts i solsken med något gott i glaset!